Nattöppen kyrka
Nattöppen kyrka i city!
Mitt inne i storstadsdjungeln runt Sergelstog och plattan rör sig stora folkmassor dygnet runt. Ljudnivån är hög och stressen att komma fram snabbt likaså. Men mitt i detta kaos som Stockholm dagligen erbjuder tornar St Clara kyrkan upp. Bakom Åhlens city, där tusentals människor springer in och ut, i jakt efter filmer och skönhetsprodukter, finner vi den vackra kyrkan. Kyrkan som visat sig vara så mycket mer än bara en plats där man kan utöva sin religion. St Clara kyrkan erbjuder nämligen tak överhuvudet, mat, värme och trygghet, för de legitimt hemlösa som annars sover på Stockholms kalla gator. En kväll fick vi vara med och uppleva den gemenskap som infinner sig under dygnets mörka timmar i St Clara!
Arbetet
Vi blev tillfrågade om vi hade tid att hjälpa till i St Clara nattöppen kyrka en torsdag kväll innan jul. Självklart, sade vi, och strax före nio på kvällen den 11/12 befann vi oss vid kyrkans portar för att invänta de andra volontärerna som rullade in strax efter oss. En härlig blandning av folk i olika åldrar visade det sig att vi skulle arbeta med denna kväll. När klockan slutligen var 9 fick vi gå in i kyrkan och innan förarbetet skulle börja hade vi en kort(och frivillig) andakt. Sedan delades arbetsuppgifterna ut, Jag och Sara tog på oss det ansvarsfulla uppdraget att bre mackor, medan en annan grupp fick stå för soppan och det sista gänget fixade fram kit med hyginartiklar och lakan som sedan skulle delas ut. Arbetet löpte på snabbt och vi ordnade mackorna som kaféer runt om i Stockholm hade sänkt till St Clara. Även kaffebröd skars upp och lades på fat.
Vid 10 tiden öppnades portarna för 15 män i olika åldrar. Dessa 15 män sover i kyrkan hela vintern, det är alltså inte nya personer som kommer varje natt. Männen, som nu sovit i kyrkan ett par nätter, tog vant madrasser och lakan för att sedan skapa en sovplats någonstans i den stora kyrkan. Efter att det var fixat och hyginartiklar utdelat var det dags för mat, som tyvärr blev en aning försenad. Men efter bordsbönen och mackorna kom slutligen soppan , vilket var uppskattat. Jag och Sara hjälpte till att servera männen saft, mackor och soppa. Vi hade jättetrevligt då vi fick utrymme att prata med dessa härliga människor, som tyvärr hamnat snett i livet. Kvällen gick fort och vid 23 gick vi hem, medan ungefär hälften av volontärerna stannande över natten.
Hur var det?
Detta volontärarbete gav oss otroligt mycket då vi verkligen förstod vikten av att ha ett hem. Ingen människa vill sova ute under Stockholms kalla vintrar. Vi träffade intressanta människor och fick tips av de andra volontärerna på andra arbeten. Dock rådde det ett slags organiserad kaos över kvällen, det fanns ingen tydlig struktur över arbetet som skulle göras, men detta ledde snarare till att jag och Sara kände att vi kunde och vågade ta lite mer plats. Något vi trivdes i och också kändes behövligt för arbetet och de hemlösa.
Detta volontärarbete passar dig som är effektiv, trivs i högt tempo, gillar att möta nya människor och kan ta order. Det finns en arbetsuppgift för att i nattöppen kyrka, alltfrån att bre mackor till att hålla en god stämning uppe.
Är du sugen på att testa att vara med i nattöppen kyrka? Kontakta då [email protected] eller besök St Claras hemsida http://www.klarakyrka.se/ där du finner mer information om de olika volontärarbeten som de utför! /Josefin och Sara
Första volontärarbetet- SFI
SFI- Svenska för invandrare
Det första volontärarbetet jag och Sara gjorde var för SFI i Solna! Vi hittade uppdraget på volontarbyron.org och kom i kontakt med Internationella bekantskaper som håller i SFi. Det finns många olika SFI verksamheter runt om i Sverige, utbudet är stort! I många fall är det kyrkor som håller i SFI, men även andra organisationer och skolor erbjuder det. Denna SFI som vi deltog i hölls som sagt av Internationella relationer, som erbjuder svenskaundervisning på olika nivåer för invandrare som ska lära sig språket.
Volontärarbetet
En torsdag i höstas blev vi hämtade hemma hos mig av en trevlig dam som volontärarbetar kontinuerligt med SFI. Vi åkte till en skola i Solna där undervisningen hölls och blev presenterade för de övriga kvinnorna som skulle vara med. Den klass vi skulle få träffa kallades B klassen, vilket betydde att deras svenska inte var speciellt utvecklad. A är den första nivån, för dem som inte kan någonting, och sedan trappas det upp i bokstavsordning.
Klassen bestod av ca 15 personer i olika åldrar, kön och ursprung. De delades in i 4 grupper med varsin samtalsledare i varje grupp. Jag och Sara fick vara åhörare och gå runt och lyssna på samtalen. Dagens ämne var svenska skolan, äktenskap och dylikt. Samtalsledarna presenterade ämnena och förklarade olika svåra begrepp. Sedan ställdes frågor till eleverna och de fick bara svara på svenska. Jag och Sara fick vara med i en övning som kallas heta stolen, där dem fick fråga saker om oss och så skulle vi svara på tydlig svenska. Alla möjliga frågor ställdes och det var jättekul. Samtalen pågick i ungefär 2 timmar innan klassen fick en kort rast innan nästa lektion.
Vad tyckte vi?
Detta volontärarbete var roligt och lättsamt! Det var enkelt att få kontakt med Internationella bekantskaper och dem var väldigt tillmötesgående. SFI var jättekul på de sättet att vi fick lära känna nya, trevliga människor och prata om intressanta ämnen. Detta volontärarbete skulle vi rekommendera till dig som har ett intresse av att lära ut språk, är duktigt på att formulera dig tydligt ocg gillar att prata. Du ska gärna gilla att ta egna initiativ och vara duktig på att hålla igång ett samtal. Kort och gott ett volontärarbete som passar dig med social förmåga!
Är du intresserad av att vara medpratare? Kontakta då Internationella bekantskaper eller någon annan annan organisation som sysslar med SFI, det finns många! Kolla med din närmsta kyrka, de brukar ha SFI-kafe!
http://bekantskaper.se/ - för mer information!
Nu kör vi!
Hej!
Ni har precis klickat er in på Sara & Josefins blogg. Här kommer ni få ta del av vårt projektarbete. Vi testar olika volontärarbeten i Stockholm. Vi kommer att berätta om allt spännande och roligt vi gör och förhoppningsvis kanske inspirera just dig att börja volontära!
Hur kom vi på det här projektarbetet? Vi ville göra något praktiskt som avbrott från våra teoretiska sam-ämnen som vi dagligen tar del av på vår skola, Täby Enskilda Gymnasium. Vi har länge varit intresserade av volontärarbeten och vi ville ta reda på vad det fanns för möjligheter att hjälpa till. Nu har vi arbetat med det här projektarbetet sen september och testat ett flertal olika volontärarbeten, träffat många roliga människor och suttit i flera möten med olika organisationer. Det har gett oss en bra inblick i volontärdjungeln och detta vill vi nu dela med oss av här.
Vi ses! / Josefin och Sara